Kek Perisa Chili...Emmm..Sedapkah...

Hari ni start nak buat blog yang mana kite nak letakkan sume entri berkaitan kek @ resepi2 yang kite rasa sangat berpotensi yang kite amik dari blog/fp/ atau apa shj medium yang diguna kengkawan siber...

Actually kite memang involve dlm hal2 berkaitan kek ni, coz kite memang minat giler ngan bidang bakery ni...sekarang ni tgh bertatih2 nak mendalami dan mempelajari hal2 berkaitan bakery...hakikatnya masih jauh lagi nak capai apa yang yang diingini dalam bidang ni...

Guru pertama saya ialah inasally..beliau adalah sifu pertama yang banyak membantu saya mengenal tentang kek dan ganache..yang penting sifu kite ni memang tak lokek menjawab kalau kite ada ape2 masalah berkaitan kek...tq lina..

Guru Kedua ialah Kak Zarina dari PG CAKE CRAFT...dengan akak ni saya mempelajari fondant yang dihasilkan menggunakan coklat...so kreatif cikgu kite ni...dia jugak banyak memiliki sijil2 berkaitan bakery ni..antaranya Cert. in Pastri n Cakes, Cert. in Wilton Method of Cakes Decorating n etc...juga tq kak Zarina yer..

Guru Ketiga kite..kak linda dari Kaori Kek...akak ni salah satu idola kite..nak tau nape??? sebab nyer dier pun sama gak ngan kite, buat kek ni partime jer, disamping menguruskan kerja2 hakiki di pejabat...tapi minat punyer pasal, sanggup menggunakan masa untuk berehat selepas bekerja dgn buat kek...lagi lak..kalau kek yang kita buat tu..MENJADI...alhamdulillah...

Mesti ada yang tertanya2..napa kite tak concentrate 1 cikgu jer..jawapanya mudah jer..kita kalau boleh dan selagi boleh nak meramaikan lagi bilangan cikgu kite tau..lagi byk lagi bagus... coz setiap org,lain caranya...ni la caranya nak mempelbagai atau memvariasikan method atau skill yang kite ada..ni fahaman saya ler, tak tau ler kengkawan siber yang len...

p/s:
1) Mohon kebenaran kengkawan siber sume yer...Halalkan apa shj entri or gambar yang kita ambil dari kengkawan tau...tq...
2) ni blog kite...
http://aizaphbakerychocolate.blogspot.com
&
http://aizaphguesthouse.blogspot.com

posted under |

0 comments:

Post a Comment

Newer Post Home

My Blog List

About Me

My photo
Menetap di Bandar Bharu,Kedah dan bekerja di Permatang Pauh, Penang..dan sangat mencintai bidang bakery...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Thanks...

Nak Sembang Ngan Saya???

Waktu Solat

Jom Sembang

Followers


Recent Comments